1. INFORMACJE OGÓLNE
Studia Podyplomowe Zarządzanie produkcją w Państwowej Uczelni Zawodowej im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie trwają 2 semestry i obejmują 200 godzin kształcenia (wykłady, ćwiczenia) prowadzonych w grupach zależnie od liczby studentów. Zajęcia odbywają się w systemie zjazdów sobotnio-niedzielnych, najczęściej 2 razy w miesiącu. Uczestnik studiów podyplomowych uzyskuje za zajęcia dydaktyczne łączną liczbę 60 punktów ECTS (30 pkt. za semestr). Do 60% zajęć na studiach podyplomowych może być prowadzonych w trybie zdalnym (online).
Zajęcia realizowane będą przez nauczycieli akademickich i praktyków zgodnie z ich przygotowaniem zawodowym, warsztatem naukowym i praktycznym.
2. ADRESACI STUDIÓW
Studia podyplomowe skierowane są przede wszystkim do osób zainteresowanych uzyskaniem nowoczesnej i praktycznej wiedzy z zakresu innowacyjnych metod zarządzania produkcją, osób otwartych na zmiany i ciągłe usprawnienie, doskonalenie swojej pracy, wytwarzanych produktów, podnoszenia poziomu i jakości świadczonych usług.
Studia są skierowane do:
- kadry menedżerskiej odpowiedzialnej za procesy produkcyjne w przedsiębiorstwie, niezależnie od branży,
- osób zawodowo związanych z sektorem produkcyjnym - kierowników, specjalistów lub pracowników działów produkcji, którzy chcą podnieść skuteczność swojej pracy;
- absolwentów nieekonomicznych szkół wyższych, którzy chcą zdobyć nowe, poszukiwane na rynku umiejętności praktyczne oraz wiedzę z obszaru zarządzania produkcją,
- pracowników działu produkcji, którzy pragną podnieść skuteczność swoich działań,
- osób chcących zdobyć nowy ciekawy i atrakcyjny zawód.
3. CEL STUDIÓW
Celem studiów jest przekazanie słuchaczom wiedzy i umiejętności z zakresu:
- przystosowywania procesów produkcyjnych do panujących warunków rynkowych,
- nowoczesnych systemów planowania oraz sterowania produkcją i usługami,
- efektywnego zarządzania procesem produkcyjnym (sterowania i optymalizacji),
- tworzenia interakcji pomiędzy produkcją a innymi funkcjami przedsiębiorstwa,
- form doskonalenia procesów biznesowych w celu osiągnięcia najlepszych efektów produkcyjnych i ekonomicznych.
Studia podyplomowe mają przygotować absolwenta do świadomej pracy w nowoczesnym przedsiębiorstwie produkcyjnym, usługowym na różnych stanowiskach organizacji (produkcja, zakupy, planowanie, dystrybucja, zarządzanie procesami, zarządzanie jakością).
Słuchacze poznają narzędzia, metody i mechanizmy zarządzania produkcją, którymi będą mogli posługiwać się w codziennej pracy. W nowatorski sposób przedstawione będą problemy podejmowania optymalnych decyzji menedżerskich.
4. SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwent Studiów Podyplomowych zdobędzie pogłębione umiejętności i kompetencje w zakresie planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych. Absolwent będzie posiada wiedzę i umiejętności dotyczące:
- tworzenia elastycznego systemu produkcji,
- zarządzania procesami i systemem produkcji,
- usprawniania systemu logistyki wewnętrznej przedsiębiorstwa,
- optymalizowania kosztów produkcji,
- rozwiązywania problemów jakościowych w obszarze produkcji,
- zapewniania ciągłości produkcji,
- jakościowych i ekologicznych uwarunkowań systemów produkcyjnych,
- zarządzania zapasami.
5. PROGRAM STUDIÓW ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ
Nazwa przedmiotu |
Liczba godz. łącznie |
I semestr |
II semestr |
Forma zaliczenia |
Punkty ECTS |
||||
W |
Ćw |
S |
W |
Ćw |
S |
||||
Nowoczesne koncepcje zarządzania produkcją |
4 |
4 |
- |
Z |
2 |
||||
Planowanie zasobów oraz zarządzanie infrastrukturą produkcyjną |
13 |
5 |
8 |
E |
4 |
||||
Produktywność i efektywność systemów - Lean Manufacturing and Lean Management |
10 |
4 |
6 |
Z |
4 |
||||
Odchudzone zarządzanie projektami |
10 |
4 |
6 |
Z |
2 |
||||
Organizacja, standaryzacja i normowanie czasu pracy |
8 |
4 |
4 |
Z |
2 |
||||
Zarządzanie przestrzenią roboczą 5S |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Kompleksowe utrzymanie maszyn w ruchu TPM |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Zarządzanie jakością i jakościowe narzędzia doskonalenia w procesach produkcyjnych i wspomagających |
13 |
5 |
8 |
E |
4 |
||||
Zarządzanie procesowe |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów w zarządzaniu kosztami działań |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Mapowanie i analiza procesów produkcji |
13 |
5 |
8 |
E |
4 |
||||
Zintegrowany System Zarządzania w organizacji produkcyjnej |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Zarządzanie łańcuchem zakupów, dostaw i zapasów |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Liderzy i praca zespołowa |
12 |
4 |
8 |
Z |
3 |
||||
Optymalizacja procesów decyzyjnych i rodzaje marnotrawstwa produkcyjnego |
13 |
5 |
8 |
E |
4 |
||||
Metoda Six Sigma |
10 |
4 |
6 |
Z |
2 |
||||
Metody statystyczne w zarządzaniu produkcją |
12 |
4 |
8 |
Z |
4 |
||||
Raportowanie i controlling produkcyjny |
10 |
4 |
6 |
Z |
3 |
||||
Ekologiczne uwarunkowania produkcji i zarządzanie energią |
12 |
4 |
8 |
Z |
4 |
||||
Razem |
200 |
42 |
56 |
0 |
38 |
64 |
0 |
0 |
60 |
W – wykład
Ćw - ćwiczenia
E- egzamin
Z - zaliczenie
* Program studiów może ulec aktualizacji zgodnie z potrzebami rynku i/lub grupy odbiorców.